Pesanan Panaja

Monday, June 3, 2013

Jadilah umat Islam yang boleh dicontohi orang lain

KUALA LUMPUR: Islam akan menjadi lebih menarik kalau umatnya sendiri menonjolkan Islam melalui sikap dan tauladan yang baik seperti yang diajar Allah.
 “Islam adalah agama yang adil. Tapi kalaulah umatnya tidak menonjolkan keadilan di mana-mana, maka Islam akan dicemuh dengan perkataan tidak adil.
 “Jika anda ingin menjaga Islam, mudah sahaja petuanya, mulalah dengan jaga perangai anda senantiasa. Jadilah umat Islam yang boleh dicontohi oleh orang lain,” tulis Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man di facebook, sebagaimana di bawah.
 Seorang bapa yang pandai berkata-kata, menceritakan teori-teorinya dalam mendidik anak-anak, tidak akan ada pengikut dan peminat, sekiranya anaknya sendiri berperangai buruk di sekolah.

 Bahkan, teori beliau akan dicemuh sebagai teori menyeleweng walaupun teori itu betul, cuma beliau gagal mempraktikkan sahaja.

Seorang bapa yang anaknya cemerlang di sekolah, walaupun selama ini tidak menghebohkan teori-teorinya dalam mendidik anak akan disoal bertubi-tubi oleh ibu-bapa dan guru yang lain - 'Bagaimana pak cik ajar anak jadi soleh, rajin ini?' Ia mendapat pengikut dan peminat kerana anaknya menunjukkan contoh yang baik.

Umat Islam hari ini terlalu ramai yang memfokus kepada benda-benda shariah, hukum-hakam, memetik (maaf, kalau kasar sedikit, menjual) ayat-ayat Quran untuk menunjukkan bahawa dia Islam dan beriman.

Ingatlah hukum-hakam Islam itu indah secara sendirinya oleh Allah.


Allah mewajibkan banyak perkara wajib untuk dilakukan umatnya setiap hari semata-mata umatnya muncul sebagai manusia yang berdisiplin, rajin, berkelakuan baik, adil, konsisten dan memiliki kesabaran yang tinggi.

Bayangkan, kalau majoriti umat Islam di mana-mana dikenali sebagai golongan yang paling rajin, berdisiplin, adil, konsisten, sabar dan berkelakuan baik - tidak itu lebih membantu Nabi menyebarkan ajaran Allah daripada orang-orang yang hanya pandai berkata-kata mengenai kehebatan Islam tapi berperangai tidak seberapa?

Seperti cerita bapa di atas, Islam akan menjadi lebih menarik kalau umatnya sendiri menonjolkan Islam melalui sikap dan tauladan yang baik seperti yang diajar Allah.

Islam adalah agama yang adil. Tapi kalaulah umatnya tidak menonjolkan keadilan di mana-mana, maka Islam akan di-cemuh dengan perkataan tidak adil.

Jika anda ingin menjaga Islam, mudah sahaja petuanya, mulalah dengan jaga perangai anda senantiasa. Jadilah umat Islam yang boleh dicontohi oleh orang lain. Tunjukkan Islam itu syumul dan maha adil dalam tindak-tanduk kita.

Ingatlah jaga perangai sendiri adalah juga tugas menjaga maruah Islam dan agama Allah. Senyum.

No comments:

Post a Comment