Pesanan Panaja

Thursday, July 2, 2015

"Kenaikan Harga Minyak: Hadiah Hari Raya Kerajaan Untuk Rakyat"

1. Kenaikan harga runcit petrol RON95 dan RON97 masing-masing sebanyak 10 sen dan 20 sen berkuatkuasa 1 Julai 2015, adalah hadiah hari raya Kerajaan Umno-BN untuk rakyat Malaysia.

2. Ia menjadi bukti bahawa Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Umno-BN akan terus membudayakan tekanan ke atas rakyat dengan pelbagaikan cukai dan kenaikan harga barangan bagi memastikan survival pemimpin-pemimpin mereka terjamin


.
3. Kenaikan terbaru ini sama sekali tidak wajar dalam keadaan harga minyak dunia tidak memperlihatkan kenaikan ketara berbanding pada bulan April dan Mei lalu. Bahkan, harga minyak dunia mengalami sedikit penurunan sepanjang Jun berbanding harganya pada Mei lepas.

4. Kerajaan wajib berterus-terang menjelaskan bahawa hakikat kenaikan ini bukan didorong harga minyak dunia, tetapi sebenarnya dari akibat kemerosotan nilai ringgit berbanding dengan dollar. Pemimpin Umno ternyata berbohong dan memperbodohkan rakyat apabila menyatakan kejatuhan nilai ringgit baik untuk negara.

5. Ini termasuklah kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Ir. Hamim Samuri pada 14 Disember 2014, bahawa kejatuhan nilai ringgit dijangka menarik lebih ramai pelabur ke negara ini. Kerana katanya, nilai ringgit yang rendah berpotensi meningkatkan keuntungan mereka sekali gus membantu memulihkan ekonomi negara.

6. Rakyat negara ini juga bakal menyambut Hari Raya Aidil Fitri dalam tekanan kos pada Syawal ini. Petanda awal menunjukkan akan berlaku 'pesta' peningkatan harga barang secara meluas dari kesan berantai kenaikan harga petrol.

7. Pembayangnya boleh dilihat dari desakan pengusaha-pengusaha bas ekspres yang mendesak kerajaan menaikkan harga tambang bas sebelum Aidil Fitri ini. Sungguhpun kerajaan akan menangguhkan tuntutan tersebut, ia lazimnya akan ditunaikan jua dikemudian hari.

8. Malah penjual-penjual ayam sudahpun merungut kemungkinan kenaikan harga ayam berikutan kekurangan bekalan. Walaupun adanya penafian dari pihak Kementerian Asas Tani, kebiasaannya penafian hanyalah satu mainan politik.

9. Oleh itu, Dewan Pemuda PAS Malaysia mendesak kerajaan untuk segera mengembalikan subsisi minyak yang ditarik balik kononnya kerana harga minyak berada di paras rendah.

10. Dalam sebarang keadaan, subsidi minyak dibekalkan kepada rakyat semenjak berpuluh tahun dulu tidak boleh ditarik balik sebagai satu lambang perkongsian keuntungan ke atas perniagaan minyak yang diambil dari hasil bumi negara ini.

AHMAD FADHLI SHAARI
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Malaysia

No comments:

Post a Comment